A nyomásmérők fajtáiról

nyomásmérők fajtái számtalan ipari területen használhatóak, mivel sokoldalú eszközök, melyek folyadékok vagy gázok nyomásának mérésére alkalmasak.

Manométerekre, vagyis más néven nyomásmérőkre sok helyen van szükség. Nem mindenkit tudja, de különböző nyomásmérő fajták léteznek, így az eltérő feladatokra nem teljesen ugyanolyan eszközöket használnak a szakemberek. Nézzük egy kicsit bővebben, hogy mi mindent érdemes tudni a nyomásmérő fajtákról!

A leggyakrabban használt nyomásmérő fajta a Bourdon-csöves típus. Ennek a legfontosabb része egy meghajlított és az egyik végéről zárt cső, ebbe vezetik bele a túlnyomásos közeget, ami lehet gáz és folyadék is. Mivel a cső külső ívére nagyobb nyomás fog hatni, mint a belsőre, ez arra ösztönzi a csövet, hogy kiegyenesedjen. Az így végbe menő alakváltozás – bizonyos szinten belül – egyenesen arányos a nyomással, melynek pontos értékét egy a változás hatására elmozduló mutató fogja megmutatni.

Vegyipari területen előszeretettel használják a másik fontos nyomásmérő fajtát, a rendkívül pontos csőmembrános típust. A csőmembrán egyik vége zárt, míg a másik vége szabadon elmozdul a nyomás hatására, és a végére szerelt mutató mutatja meg a pontos nyomásértéket.

A síkmembrános típusok működése is hasonló, csak ebben a nyomásmérő fajtában a membrán függőlegesen mozdul el, ezzel megmozdít egy fogaslécre szerelt fogaskereket, ami pedig a mutató tengelyén helyezkedik el.

A nagy mérete és a törékenysége miatt kevésbé elterjedt nyomásmérő fajta az U-csöves készülék. Általában ipari kemencék gázrendszereiben, kisebb nyomások esetén használják. Ennek fő része egy üvegcső, amelynek a két szára között hosszmérő skála látható, a nyomást pedig a két folyadékfelszín közötti távolságból számítják ki.

Napjainkban egyre jobban kezdenek elterjedni a digitális nyomásmérők is, amelyekben mérőszondák végzik a mérést, de már van lehetőség a membrános nyomásmérők utólagos  automatizálására is.

Amennyiben kérdése merült fel az egyes nyomásmérő fajtákkal kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal, munkatársaink szívesen állnak rendelkezésére!